Kontext - Wooden Pavilion #2

Pavilon se nachází v blízkosti řeky v turistické oblasti ostrova Jiangxin v Zhenjiang. Tím, že se nachází v Číně, jsem nebyla schopná najít ho na mapě. Vesnice se nachází na malém ostrůvku obklopeném řekou ve východní Číně. Ze všech čínských provincií má Ťiang-su (Jiāngsū) druhé nejvyšší HDP a nejvyšší HDP na obyvatele, a jedná se tak o jednu z nejvyspělejších a ekonomicky nejsilnějších, proto si může dovolit takové zpestření krajiny, jež poskytne obyvatelům něco extra - sociální generátor, který může poskytnout místo odpočinku pro vesničany a turisty.

Dříve byl v okolních obcích dlouhodobý nedostatek příjemných a funkčních veřejných prostranství, kde by se mohli zastavit sportovci, lidé na procházce, anebo třeba partička kamarádů.

Stavba do okolí mezi zděné domy moc nezapadá, ale ani nevyčnívá. Dřevo a ohyby mají návaznost na přírodu, se kterou má být v souladu.

Pavilon je v noci dokonale prosvícen, což mu dodává ještě kouzelnější atmosféru.
Místo má působit klidně a možná až trochu duchovně. Autoři se proto snažili udělat stavbu, která nám může hodně abstrahovaně připomínat gotický kostel, zároveň ale ponechat jednoduchost, aby nerušila zdejší harmonii.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příprava na další konzultaci

PechaKucha - Aneta Marysková

Po první konzultaci