"Zase nám došla lepenka!"

Lepenka na podlaze v atriu na Fakultě architektury na ČVUT v Praze, aneb co se dělo první týden v ZAN111 Šárky Sodomkové a Jakuba Herzy.
        Nováčci na Fakultě architektury se pustily do svého prvního společného projektu. Naším úkolem bylo v měřítku 1:1 na zem nalepit půdorys unikátního prostoru. Konkrétně se jednalo o cihlový pavilon v úzkém průchodu staré továrny ve Španělsku, který byl navržen architektonickými studii PALMA a HANGHAR.

        Společné rozměřování prostor a přemýšlení nad zasazením do omezeného prostoru bylo, jak se nakonec ukázalo, zapeklitějším úkolem než samotné vylepení na podlahu.
        Dlouho jsme přemýšleli, jak tam uličku napasovat, abychom ji nemuseli zmenšovat a zachovali tak její měřítko. To ale nebylo reálné! Domluvili jsme se proto, že vyškrtneme první čtverec, jehož motiv už se tam jednou objevoval, protože hlavní myšlenkou bylo, aby byl půdorys hezký a fotogenický z horních pater fakulty. Dále jsme pak přehodnotili umístění a natočili uličku úhlopříčně. Navíc bylo potřeba zastrčit její konec až před posluchárnu, jelikož přední část složená ze čtverců nám připadala nejdůležitější, tudíž právě ta měla být uprostřed atria. Myšlenka umístění části půdorysu pod ochozy byla ale ve výsledku perfektní, neboť jsme tak mohli za "speciální objekt" z původního plánku považovat černou sochu před učebnou.
        Po pečlivém rozvržení a přeměření jsme tedy začali natahovat lepenky a přelepovat ty, jež tam byly předtím nahodile umístěné. Zjistili jsme ale, že jí máme nedostatek a zaběhli do stavařského papírnictví pro další.
        Všichni jsme se těšili ze skvělé spolupráce a výsledek si hrdě fotili a natáčeli (a nebyli jsme jediní). Uličky jsme si užívali a procházeli si ji s představou, že je 3D. Ve výsledku si myslím, že jsme dokázali dobře spolupracovat a každý přicházel s nějakými dobrými podněty. Líbilo se mi, jak jsme si zvládli rozhodit činnosti a každý něco lepil, nebo ještě ladil detaily v plánku. Co nás pak ale zasáhlo bylo, že jsme ji museli strhnout a naše celoateliérová několikahodinová snaha zmizela během dvou minut. Mohla by tam nějakou dobu zůstat...
Foto těsně před tím, než jsme zjistili, že to musíme zase strhnout...





Komentáře

  1. dobrá... a co trochu osobnější zpětná vazba? co byl vlastně problém? na čem jste se nedohodli? a je to nakonec podle tebe dobré nebo to mohlo být lepší? mělo to být jinak?
    za mě předsevzetí do příštího roku, zkusit přesvědčit vedení, že stojí za to nechat v atriu instalaci aspoň týden i pro další studenty... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příprava na další konzultaci

PechaKucha - Aneta Marysková

Po první konzultaci