Já, Palma a Hangar

Poté co jsme vytvořili trojice, se začalo tvrdě přemýšlet. Úkolem bylo udělat modifikaci vylosovaného čtverečku uličky od Palma a Hangara. My měli kruh, který nikdo nechtěl, ale jak se pak ukázalo, je to překvapivě velice příjemný tvar.

Nejdřív jsme udělali kopii z cihliček. Byli jsme spokojeni, ale byla vznesena zapeklitá otázka k zamyšlení, jestli je to opravdu čtvercový půdorys. Načež jsme se pozorně podívali na fotku reálné uličky a zjistili, že válec žádné čtvercové ohraničení nemá...

Pak jsme i při obědě vymýšleli všelijaké využití pro naši kruhovou místnost a napadlo nás, že bychom mohli jednu stěnu z části prosklít a umístit do ní posezení. Jednalo by se o romantické místo v budově s nádherným výhledem a atmosférou.

Když jsme si nechávali nápad uležet, uprostřed běžné konverzace s přáteli jsme narazili na zajímavé nápady - mohli bychom zachovat kruhový půdorys místnosti, ale střechu nechat čtvercovou, aby tím byl zachován náš prvotní omyl. Tudíž pohled na místnost shora by zůstal čtvercový, ale návštěvníka by pak kruhová místnost překvapila. Válec bychom tak tedy na první pohled perfektně zamaskovali... Myslím si, že by v místnosti nemělo být nic moc hranatého a nemělo by to narušovat kruhový půdorys. Proto mě napadlo dát doprostřed kruhu další kruh kolem vysoké tyče, která by podpírala střechu. Mohl by tam být například bar, nebo odkládací plocha při průchodu místností. Vymýšlení samotné střechy si prošlo mnoha návrhy. Tak tedy čtverec... Co ho rozdělit? Na kolik částí? Budou stejné? Šest anebo osm? Čtverec je tedy nakonec rozdělen na 6 částí, kdy každá druhá je pokrytá latěmi. Skrz latě bude pronikat slunko a bude se tak na stranách válce uvnitř tvořit dokonalý stín.

Dalším těžkým úkolem vymyslet, jak všech pět částí původní uličky propojit. Došli jsme k závěru, že náš válec, jakožto jediný mezi kostkami, musí vyniknout! Líbí se mi myšlenka toho, že by modifikace neměla být zase tak násilná. Čtvercové půdorysy by rozhodně měli zůstat. Jsem určitě zastáncem toho, aby všechno bylo sjednoceno pouze materiálem zdí (cihličky) a střechy (latě). Velikosti mohou být rozdílné. V ateliéru jsme se původně domluvili na tvaru písmene W, ale doma jsem si pak zkusila, jak by vypadal tvar V. Napadlo mě pak ještě, že by se daly bloky navrstvit na sebe a vznikla by věž. Veškeré uličky by pak sloužili jako schodiště a návštěvník by měl zajímavý pohled dolů/nahoru. Ale přijde mi to asi až moc absurdní na naší realizaci...




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příprava na další konzultaci

PechaKucha - Aneta Marysková

Po první konzultaci